DGNB-sertifisering (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) er en internasjonalt anerkjent sertifiseringsordning med fokus på bærekraft i bygg.
Sertifiseringsordningen har sitt opphav i Tyskland, men er tilpasset danske forhold av Rådet for Bærekraftig Bygging (RFBB). DGNB er en frivillig sertifisering som vurderer prosjekter basert på miljømessige, økonomiske og sosiale aspekter. Avhengig av helhetsvurderingen, som også inkluderer områdets kvalitet, prosess og tekniske vurderinger, kan et prosjekt tildeles enten bronse-, sølv-, gull- eller platinasertifisering.
I denne artikkelen vil vi se nærmere på de ulike typene DGNB-sertifiseringer, hva som kreves for å oppnå dem, og fordelene det kan gi din virksomhet å følge disse standardene.
I følge RFBBs retningslinjer finnes det ulike typer DGNB-sertifiseringer som hver for seg vurderer et bygg, en renovering, konstruksjon eller et byområde ut fra en helhetsvurdering. Sertifiseringene dekker mange områder, inkludert inneklima, sosiale forhold og biologisk mangfold.
Det er fem forskjellige typer DGNB-sertifiseringer:
Når et nytt bygg skal sertifiseres, kan det gjøres gjennom prekvalifisering, hvor prosjektmaterialet vurderes ut fra DGNB-kriteriene. Den endelige vurderingen av sertifiseringen kan imidlertid først foretas når bygget er overlevert. Sertifisering av nytt bygg kan skje inntil 3 år etter ferdigstillelse, men skjer typisk umiddelbart etter levering.
Alle typer nybygg kan DGNB-sertifiseres. Dersom bygget ikke passer inn under en av følgende bygningstypologier, kan det sertifiseres under FLEX-ordningen:
FLEX-ordningen sikrer at alle typer nybygg kan sertifiseres. Med denne ordningen utarbeides det en tilpasset versjon av ordningen for hver enkelt konstruksjon, slik at kriteriene samsvarer med konstruksjonstypen.
Dette er en sertifisering for eksisterende bygg. DGNB Drift er et verktøy for å hjelpe byggeiere med å lage utviklingsplaner og fremme bærekraftstiltak i bygningene sine. I løpet av prosessen samles og verifiseres bærekraftsdata for byggets reelle ytelse, noe som hjelper byggherren med å optimalisere driften av bygget.
DGNB Driftssertifisering er relevant for alle typer bygninger, uavhengig av tilstand og alder. Kort fortalt handler denne sertifiseringen om å samle inn data om dagens ytelse, hvoretter det kan lages en plan for å forbedre bygget. Når det er gått tre år siden sertifiseringen skal bygget re-sertifiseres, hvor utbedringene evalueres og det legges planer for nye tiltak.
Denne sertifiseringen er for mindre renoveringer og renovering av leieforhold, og er utarbeidet for å sikre at kontorleieforhold renoveres og ommøblert på en bærekraftig måte mellom leietakere. Sertifiseringen skal forhindre at leietakere får revet ut alt interiør og erstattet med nytt mellom hver leietaker, da dette forkorter levetiden på materialer og inventar betydelig. DGNB Rom bidrar også til å sikre en større synergi mellom indre og ytre rammeverk av et bygg.
Sertifiseringen er basert på samme helhetlige tilnærming som de øvrige DGNB-sertifiseringene, og består videre av 3 kvaliteter og 12 kriterier, som ligger til grunn for renoverings- og innredningsprosjekter med lavere miljøbelastning. Sertifiseringen kan oppnås i samarbeid mellom utleier og leietaker, men det er også mulig for utleier alene å få en grunnleggende sertifisering fra DGNB Rom.
Villasertifiseringen fokuserer på mindre boligprosjekter, som nybygde eneboliger, flermannsboliger og fritidsboliger på maksimalt 1500 m2 totalt. Bygninger over dette området skal fortsatt være sertifisert under DGNB Renovering og Nybygg. DGNB Villa er en separat sertifisering og skiller seg fra de andre ved å ikke bli tildelt bronse, sølv, gull og platina, men i stedet en samlet bærekraftsscore, hvor opptil 5 stjerner kan oppnås.
Ved denne typen sertifisering kan også klimapåvirkning beregnes basert på CO2-utslipp pr person i stedet for CO2-utslipp pr m2, som sikrer at unødvendig store boliger ikke premieres. Inntil 6 enheter på maks 250 m2 pr enhet kan sertifiseres sammen.
Tettsteder på minst 2 hektar og med en boligandel på mellom 10 % og 90 % kan sertifiseres under denne typen. Denne typen sertifisering er designet for å skape bærekraftig utvikling av urbane områder. Dette er ikke en fast standard og utvikler seg etter hvert som man får mer kunnskap og erfaring med bærekraftige tiltak i tettsteder.
Siden tettsteder vanligvis tar mange år å utvikle, kan denne sertifiseringen oppnås i tre faser: Plansertifisering i planleggingsfasen, Midtveissertifisering under utviklingen av tettstedet og Endelig sertifisering etter ferdigstillelse av tettstedet. Videre kan sertifiseringen for tettsteder kun oppnås for sølv, gull og platinanivåer.
For sertifiseringen DGNB Renovering og Nybygg er det også mulig å oppnå de uavhengige ekstra utmerkelser DGNB Hjerte, DGNB Diamant og DGNB Planet.
DGNB Hjerte gis til bygninger hvor minst 75 % av deres oppgitte poeng tildeles som hjertepoeng. Sertifiseringen tildeles bygg med ekstra fokus på brukernes helse og trivsel gjennom optimalisering av inneklimaet. DGNB Hjerte har et spesielt fokus på de fem hovedkategoriene som er illustrert nedenfor:
Du kan lese mye mer om de ulike sertifiseringene, hvordan de oppnås og kravene til dem på RFBBs hjemmeside.
DGNB Diamant fokuserer på de arkitektoniske kvalitetene til et prosjekt fra et bærekraftsperspektiv. Dette gjøres fortløpende gjennom byggefasene. Formålet med sertifiseringen er å tydeliggjøre og understøtte arkitektonisk kvalitet i DGNB-sertifiserte bygg basert på de tre hovedkategoriene: funksjonalitet, holdbarhet og skjønnhet. Her vurderes det hvordan byggets utforming, materialvalg og bruk over tid kan skape kvaliteter som bidrar vesentlig til bygningskulturen.
DGNB Planet er en utmerkelse opprettet for å bringe bygninger innenfor planetens grenser. De planetariske grensene definerer ni områder som er essensielle for liv på planeten, og for hvert av disse områdene er det definert en øvre grense som skal sikre vedlikeholdet av økosystemene våre. Planetområdene er klimaendringer, biologisk mangfold, nitrogen- og fosforkretsløp, arealbruk, kjemi og ferskvann. På bakgrunn av disse er det satt opp en rekke knock-out-krav i denne utmerkelse, og dersom et bygg ikke overholder disse kan det ikke oppnå utmerkelsen.
DGNB Planet utvikles kontinuerlig etter hvert som mer data og kunnskap blir tilgjengelig om planetens grenser og hvordan de kan holdes opp mot bygninger. Derfor er det også en utmerkelse som skal opprettholdes i årlige rapporter om byggets strategi for biologisk mangfold og energiforbruk.
For at et bygg skal få DGNB-sertifisering kreves det at det brukes bærekraftige byggematerialer, som har minimal miljøpåvirkning, at det implementeres langsiktige løsninger som reduserer kostnader til vedlikehold og drift, og at bygget skaper et sunt miljø for folk å oppholde seg i med godt inneklima og gode uteområder.
DGNB-sertifiseringen er basert på et poengsystem, hvor konstruksjonen vurderes i seks fokusområder, som gir en totalscore fra 0-100 %. De seks fokusområdene reflekterer DGNBs helhetlige tilnærming og inkluderer:
Det er derfor et sentralt element i DGNB-ordningen at byggets poengsum må være jevnt fordelt på alle 6 fokusområdene for at det skal oppnå DGNB-sertifisering. Det er derfor ikke mulig for et prosjekt å kun bruke bærekraftige materialer uten å tenke på bygningens tilgjengelighet eller konstruksjonens langsiktige levetidskostnader.
Avhengig av hvor høy poengsum et bygg oppnår, kan det tildeles en bronse-, sølv-, gull- eller platinasertifisering. I illustrasjonen nedenfor kan du se hvor høy poengsum de ulike sertifiseringene krever:
Prosjektagenten gjør det enkelt for kundene å finne byggeprosjekter med fokus på bærekraft gjennom våre avanserte filtreringsfunksjoner. Via plattformen kan brukerne filtrere og identifisere prosjekter etter ulike bærekraftskriterier, som DGNB, Svanemerket eller LEED- og BREEAM-sertifisering, slik at de raskt kan få oversikt over aktuelle alternativer. Dette sparer tid og sikrer at kundene kun ser de prosjektene som oppfyller deres spesifikke bærekraftskrav. Du kan lese mer om de andre typene sertifiseringer i denne artikkelen: Rollen til BREEAM og LEED i en DGNB-dominert bransje
En vesentlig del av forskningsinnsatsen hos Prosjektagenten er å innhente informasjon om prosjektets fokus på bærekraft og eventuelle planer for bærekraftssertifiseringer. Våre forskere gjennomfører flere intervjuer med prosjektets involverte aktører, hvor de bl.a. innhenter informasjon om sertifiseringer, materialvalg og den generelle tilnærmingen til bærekraft i prosjektet. Denne grundige tilnærmingen sikrer at plattformen vår tilbyr nøyaktig og oppdatert informasjon om hvert prosjekts bærekraftsprofil.
Med Prosjektagentens filtreringsfunksjoner kan fagfolk raskt identifisere prosjekter basert på ulike bærekraftsparametere. Dette gjør at de kan målrette innsatsen mot byggeprosjekter hvor deres kunnskap og erfaring om bærekraftig bygging er etterspurt.
Ved å fokusere på prosjekter med bærekraftsambisjoner kan både implementerende og rådgivende fagfolk styrke sin konkurranseevne, effektivt bruke ressursene sine og posisjonere seg som sterke aktører i den økende etterspørselen etter grønne løsninger.
Med DGNB-sertifiseringer får byggherrer også et strategisk verktøy tilpasset bærekraftsambisjoner for de konkrete prosjektene samt aktørene som er involvert i prosjektene. Dette gir samtidig data og tilhørende dokumentasjon verifisert av tredjepart, som kan benyttes i forbindelse med grønn finansiering og ESG-rapportering, som i økende grad kreves av selskapenes forretningspartnere.