Rollen til BREEAM og LEED i en DGNB-dominert bransje

I byggebransjen er bærekraft et stadig viktigere element, ettersom byggefirmaer i økende grad er interessert i å redusere miljøbelastningen, forbedre energieffektiviteten og sikre ansvarlig bruk av ressurser som vann og byggematerialer.

inspirasjon

I Norden er det kjent at DGNB er den ledende bærekraftssertifiseringen som aktører i bransjen forholder seg til og jobber med. Selv om BREEAM- og LEED-sertifiseringer ikke er like utbredt i Norden som det tyske DGNB-systemet, er det fortsatt viktig for aktører i byggebransjen å vite om disse internasjonale sertifiseringsstandardene.

Som kunde hos Prosjektagenten kan kunnskap om BREEAM og LEED åpne for prosjekter som strekker seg utenfor de nordiske grensene eller samarbeide med internasjonale partnere, hvor disse sertifiseringene er normen. I tillegg kan forståelse av deres prinsipper gi et bredere perspektiv på bærekraft, noe som kan være relevant for deg som ønsker å profilere deg globalt og ta del i det internasjonale markedet for grønne bygg. Kunnskap om BREEAM og LEED gir mulighet til å tilpasse seg både nasjonale og internasjonale krav og utvide virksomheten over landegrensene.

La oss se nærmere på hvordan disse sertifiseringene ble til, hva de er basert på og hvordan de brukes i praksis.

 

BREEAM – Building Research Establishment Environmental Assessment Method

BREEAM ble utviklet i Storbritannia i 1990 av Building Research Establishment (BRE) som verdens første sertifiseringsordning for bærekraftig konstruksjon. Ordningen har siden blitt globalt anerkjent, spesielt i Europa, og brukes til å evaluere bygningers miljømessige, økonomiske og sosiale bærekraft.

BREEAM-sertifiseringer er kjent for sitt brede og helhetlige vurderingsrammeverk, der bygninger vurderes basert på flere aspekter av bærekraft inkludert forvaltning, energi, vann, materialer, inneklima og avfallshåndtering. Det inkluderer også mer spesifikke faktorer som biologisk mangfold og transportmuligheter.

Tabellen nedenfor viser de ulike kriteriene og hva de er basert på:

Basert på kriteriene ovenfor gis en poengsum eller vurdering som gjenspeiler hvor godt et prosjekt presterer i denne bærekraftige sertifiseringen. Dette skaper et rom for sammenligning mellom prosjekter på tvers av de endelige resultatene oppnådd av prosjektene. Videre garanterer disse vurderingene entydighet i oppfatningen av kvalitet, ytelse og verdi. Nedenfor er en oversikt over de ulike vurderingene, og prosjektet må derfor oppnå en skår på minst 30 % for å få ‘BREEAM-rating’.

 

LEED – Leadership in Energy and Environmental Design

LEED ble utviklet av U.S. Green Building Council (USGBC) i 1998 og har raskt utviklet seg til et av de mest utbredte sertifiseringssystemene globalt. Det er spesielt populært i Nord-Amerika. Sertifiseringssystemet er anerkjent for å fremme energieffektiv konstruksjon og bærekraft gjennom et poengsystem som belønner bygninger for innovative og grønne designstrategier.

 

Rangeringskategorier

LEED vurderer prosjekter basert på seks sentrale kategorier, som har som mål å redusere en bygnings negative miljøpåvirkning og skape et sunt og produktivt inneklima:

  1. Bærekraftige byggeplasser: Her vurderes prosjektets plassering og utforming med tanke på å minimere negativ påvirkning på lokal økologi og transport. Dette inkluderer valg av sted, redusering av lysforurensning, håndtering av regnvann og fremme av biologisk mangfold.
  2. Vanneffektivitet: Redusert vannforbruk er et hovedmål. Dette oppnås ved å implementere effektive vannsystemer, som lavstrøms toaletter og oppsamling av regnvann for gjenbruk i byggets drift.
  3. Energi og atmosfære: Vurderingen fokuserer på energieffektivitet og reduksjon av klimagassutslipp gjennom bruk av innovative energistrategier og fornybare energikilder. LEED gir betydelige poeng for designløsninger som går langt utover juridiske krav til energieffektivitet.
  4. Materialer og ressurser: LEED oppfordrer til bruk av bærekraftige materialer med lav miljøpåvirkning, for eksempel resirkulerte materialer og materialer med lav innebygd energi. Det er også fokus på gjenvinning av byggematerialer og avfallsreduksjon.
  5. Inneklima: Å skape et sunt og trivelig miljø for brukerne er sentralt i LEED. Dette innebærer å optimalisere ventilasjonen, velge materialer uten skadelige utslipp (f.eks. kjemiske røyk) og sikre tilgang til dagslys og innsyn for byggets brukere.
  6. Innovasjon: Her kan prosjekter tjene ekstra poeng ved å implementere unike, innovative bærekraftsløsninger som ikke nødvendigvis dekkes av de tradisjonelle kategoriene. Prosjekter kan også tjene poeng for å overgå standardkravene i de andre kategoriene.

 

Sertifiseringsnivåer

LEED-sertifiseringen er basert på et poengsystem der et prosjekt maksimalt kan oppnå 110 poeng. Sertifiseringsnivåene er som følger:

  • Certified: 40-49 point
  • Silver: 50-59 point
  • Gold: 60-79 point
  • Platinum: 80 point og over

 

LEED-sertifiseringer gjelder for et bredt spekter av bygningstyper og prosjektfaser, inkludert nybygg, renoveringer og drift. LEED er spesielt kjent for sitt sterke fokus på energisparing og reduksjon av klimagasser, noe som gjør det til et populært valg i land og regioner med streng klimapolitikk.

 

Hvordan kan Prosjektagenten bidra?

Selv om både BREEAM og LEED er sterke internasjonale standarder, har DGNB-sertifiseringen blitt det foretrukne valget i Norden. Hva fremtiden bringer er vanskelig å si, men hvis du som aktør i bransjen er interessert i bærekraftsprosjekter, så er Prosjektagentens brede portefølje av prosjekter det beste stedet å starte.

Vi har inngående kunnskap om både DGNB, BREEAM og LEED og kan veilede din bedrift til å ta de riktige valgene, enten du fokuserer på nasjonale eller internasjonale prosjekter.

Af Frederik Seebach Würtz, Junior Tekstforfatter